torsdag 5 maj 2011

Boktips i Babel-anda

Det slog mig efter att nyss ha sett Babel att jag sitter inne på några guldglimpar gällande biografier. Anledningen till att varför jag inte har tänk på att nämna dem innan är för att dessa två böcker som jag vill tips om egentligen tillhör min akademiska litteratur, och även om min akademiska litteratur är fantastiskt bra, spenderar jag hellre min fritid och tiden till min bokblogg åt böcker som är ägnad åt fantasin. I vilket fall som helst; de böcker som jag vill tipsa om (och som även ingår i min E-uppsats) är Lives of Moral Leadership av Robert Coles samt Works on Paper av Michael Holroyd.  
           I sin bok Lives of Moral Leadership frågar sig Robert Coles vad moraliskt ledarskap är och vilka typer av moraliskt ledarskap som finns genom att skriva ner samtal och intervjuer som han har haft med människor som har inspirerat honom. Boken är väldigt bra och inspirerade samt tar upp en fråga som jag personligen tycker är väldigt viktig. Även om Coles tar upp personer i boken som är, enligt honom, stereotypen för moralisk ledare så är det faktiskt så att varje människa kan vara en moralisk ledare i vardagen. Ska jag vara riktigt ärlig så är det inte ens så svårt. Personligen blir jag mest inspirerad av den "vanliga" människan som i vardagen föregår med gott moraliskt exempel och inte så mycket av t.ex Gandhi. Men det beror på att det ger mig hopp om mänskligheten och inte för att jag inte tycker att Gandhi till stor del var en moralisk ledare. 
              I Works on Paper har Michael Holroyd samlat essäer om konsten att skriva biografier både i fiction och non-fiction. Det här är både en underhållande och lärorik bok för den som är intresserad av hur skrivandet av biografier fungerar eller kanske till och med själv vill skriva en biografi. I mina studier är den fenomenal gällande mina empiriska undersökningar och i mina samtal med människor som är en stor del av det som just jag studerar.
               Bli nu inte avskräckta med att jag har skrivit att dessa böcker ingår i mina akademiska studier. För dessa böcker är tillgängliga för alla som tycker att dessa ämnen är intressanta. Sen tycker jag mycket om dem för att jag faktiskt har dem här i inbundet format. Det hör verkligen inte till vanligheten direkt.   Inga kommentarer:

Skicka en kommentar